6 често срещани грешки при инсталиране на бойлери ,,Направи си сам"

6 често срещани грешки при инсталиране на бойлери ,,Направи си сам“

Благодарение на богатата информация в интернет в наши дни все повече собственици на жилища се учат как сами да се справят с проектите за подобрения в дома, вместо да се обръщат към професионалисти. Подходът „Направи си сам“ има своите предимства и ползи, включително спестяване на пари. Но понякога намаляването на разходите може да ви струва по-скъпо в крайна сметка.

Много водопроводни проекти, включително инсталирането на резервоарен бойлер, трябва да се предприемат само от хора с подходящ опит и инструменти, като например лицензиран водопроводчик. Има много грешки, които собствениците на жилища допускат по време на инсталирането на бойлер „Направи си сам“, като се започне от избора на неправилен размер на резервоара, лошо разположение, неправилен избор на материали, неспазване на строителните норми и др.

Не допускайте тези грешки при инсталирането на вашия резервоарен бойлер

1. Избор на неправилен размер
Новият ви бойлер може да е подготвен за повреда още преди да затопли първия си галон вода. Резервоарните бойлери могат да бъдат от 30 до 120 литра. Размерът, от който се нуждаете, зависи от броя на хората в домакинството ви и потреблението на топла вода. Ако купите твърде малък бойлер, ще се окаже, че често ви липсва топла вода. Ако пък резервоарът е твърде голям, ще губите пари от месечните си сметки за енергия, като непрекъснато загрявате вода, от която не се нуждаете.

2. Инсталиране на опасно място
Мястото, на което поставяте вашия бойлер, е много важно – за безопасност, удобство и ефективност. В зависимост от местните правила може да има забранени или ограничени места за инсталиране на резервоарен бойлер, като например килери, тавани и под подове. Ако подменяте стар бойлер, не можете да приемете, че същото място ще е подходящо, тъй като по-новите модели са по-добре изолирани и по-широки от по-старите устройства. Опитният водопроводчик ще се увери, че бойлерът ви има подходящ достъп и място за достатъчен въздушен поток.

3. Забравяне на поставянето на дренажна вана под резервоара
Препоръчва се (или се изисква) да се постави дренажна вана под бойлера с резервоар, за да се събира водата, която може да се изхвърли или изтече от уреда. Дренажната тава трябва да е изработена от устойчиви на корозия материали и да е висока поне 3,5 см и по-широка с 5 см от диаметъра на водонагревателя. Ако забравите да монтирате дренажната болка или използвате неправилен размер, това може да увеличи риска от повреда на водата в бъдеще.

4. Неправилна настройка на предпазния клапан
Предпазният клапан е функция за безопасност, която изпуска водата от резервоара, ако вътрешното налягане или температурата станат твърде високи. Ако клапанът и изпускателната тръба не са монтирани правилно, рискувате бойлерът ви да се спука или дори да експлодира.

5. Лош избор на материали и връзки
Инсталирането на водонагревател без подходящо обучение и познания може да доведе до негативни резултати. Например, от съществено значение е да се избере правилният тип (и размер) тръби, да се избягва смесването на метали, да се използват добри техники за запояване и да се прокара водопроводната инсталация по определен начин. Всяка грешна стъпка може да доведе до анулиране на гаранцията на оборудването, да навреди на работата и ефективността на бойлера или да доведе до повреда на системата.

6. Неполучаване на разрешително или неспазване на правилата
Когато собствениците на жилища изпълняват проекти от типа „направи си сам„, те често си мислят, че са освободени от разрешителни и строителни норми – което абсолютно не е вярно. Тези правила са въведени по някаква причина и пропускането на тези стъпки може да бъде както рисковано, така и скъпо. Реномиран водопроводчик ще се увери, че монтажът на бойлера е извършен по правилата.

Професионален монтаж на бойлер в Благоевград

Има много проекти в дома ви, с които можете да се справите сами. По наше мнение инсталирането на бойлер не е един от тях. По-разумният избор е да се доверите на професионалистите от vikblg.net. За да насрочите среща, попълнете и ни изпратете формуляра за запитване.

4.5/5 - (155 votes)
16 replies
 1. Шибила
  Шибила says:

  Чудесна статия! Много полезни съвети за инсталиране на бойлери. Благодаря!

 2. Мечо
  Мечо says:

  Благодаря за тези полезни съвети! Ще ги използвам, когато инсталирам бойлер.

 3. Тимена
  Тимена says:

  Супер полезни съвети! Благодаря ви, че ги споделихте!

 4. Драко
  Драко says:

  Важна информация! Очаквайте и моето споделяне след като ги изпробвам сам. Благодаря ви!

 5. Генислава
  Генислава says:

  Благодаря за статията! Много полезна информация за грешки при инсталиране на бойлери.

 6. Розалинда
  Розалинда says:

  Благодаря за информацията! Ще ги имам предвид при следващото си инсталиране на бойлер.

 7. Петилетка
  Петилетка says:

  Добра статия! Много помогна при инсталирането на моя бойлер. Благодаря!

 8. Катрин
  Катрин says:

  Много интересен и полезен пост! Ще го споделя с приятелите си, които искат да инсталират бойлер самостоятелно. Благодаря!

 9. Светослав
  Светослав says:

  Много интересна статия! Ще се запозная с грешките и ще бъда по-внимателен при инсталирането на бойлер. Благодаря за полезната информация!

 10. Дария
  Дария says:

  Благодаря за информацията! Ще го имам предвид при следващата ми инсталация на бойлер.

 11. Траян
  Траян says:

  Много полезна информация, благодаря за споделянето!

 12. Алия
  Алия says:

  Учудващо колко често се правят грешки при инсталирането на бойлери!

Comments are closed.